Svet-Stranek.cz
Kreativní tvoření s prožitkem v Základní škole logopedické v Ostravě
Pohodová výtvarka

Batika:Kreativní tvoření s prožitkem v Základní škole logopedické v Ostravě

Batika

Batika je velmi starý způsob zdobení látky barvením a vzorováním, které je utvářeno vyvazováním, zašíváním apod. Hotová batikovaná látka působí organicky a výsledek není zcela předvídatelný – v tom spočívá kouzlo batiky.

K batikování se používají zejména práškové barvy, které je třeba rozpustit ve vodě a látku v barvě povařit (např. Duha, Iberie). Tyto barvy lze také použít k barvení v pračce. K dostání jsou i barvy pro batiku za studena. Kromě batiky na textilní materiály lze touto technikou batikování zdobit např. velikonoční kraslice, keramiku, dřevěné výrobky aj.

Podle technik, kterými „rezervujeme“ výchozí barvu tkaniny, můžeme batiku rozdělit:

vázaná batika,
šitá batika,
sypaná batika,
batika za studena,
vosková batika.



Vázaná batika
Klasická vázaná batika je snad neznámější způsob dekorace textilu pomocí barev. Hodí se spíše na světlé, přírodní materiály.

Látku pevně zavážeme provázkem nebo obinadlem nebo stáhneme gumičkami, čímž ochráníme původní barvu. Na látce vytváříme kroužky (můžeme si pomoci např. vložením a zavázáním korálku) nebo pruhy (stažením látky po celé délce).
Takto zavázanou látku nabarvíme povařením v dostatečně velkém hrnci s připravenou barvou nebo v pračce. Vždy postupujeme podle návodu na konkrétních barvách.
Proces zavazování a rozvazování můžeme několikrát zopakovat, při barvení postupujeme od nejsvětlejšího odstínu k nejtmavšímu.
Po barvení v poslední barvě zbavte látku provázků, vymáchejte a zafixujte v octové vodě.

Skládaná batika
Kombinací skládání a vyvazování můžeme dosáhnout dalších velmi zajímavých vzorů – čtverců, obdélníků, trojúhelníků … Jejich vzhled závisí na pečlivosti skládání. Skládáme vždy vlhký materiál!
Kostky – varhánkovitě naskládáme látku na čtverce a pak ji v prostředku převážeme provázkem. Další možností je k předcházející variantě omotat rohy čtverce.
návštěvníků stránky
celkem4 822
tento týden30
dnes11